RIJEDAK NARODNI LIJEK: Pomaže kod problema sa želucem, hemoroidima, kod zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, astme, bronhitisa, anemije !

Rijedak narodni recept…

Nekima je ovaj prijeki lijek pomogao čak da dobiju i djecu!

Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale.

Bakterije u organima za varennje i neplodnost su neki od problema,gde ovaj spoj voća daje rezultate.

Smokva je izuzetno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova.Neko ih voli,a neko ne.Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku,zbog karakterističnih egzotičnih listova.

Biljka najbolje uspijeva u toplijim krajevima,pored mora ali može da se ugaja i u ostalim kontinetalnim predjelima.Nevolja je što je osjetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma,kalijuma,gvožđa i cinka..Zatim C,A,E I K vitamina,
Suhe smokve su mnogo više kalorične,nego svježe,zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo.

U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi).

Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju:

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja.

Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno.

Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot