Saveznik dobrog zdravlja: Evo kako sve nar pomaže ženama u menopauzi

Laboratorijske studije pokazale su da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru, mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke

Žene koje osjećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promjena raspoloženja, valunga, smanjene gustine kostiju, trebali bi svaki dan piti sok od nara. Stav je to ljekara, stručnjaka koji su ispitivali učinak ovog napitka na žene koje imaju ove vrste tegoba.

Nar ili šopak (lat. Punica granatum), zasluženo ima zvjezdani status među voćem, kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Ako niste upućeni koliko ovo voće blagotvorno djeluje na žensko zdravlje, evo nekoliko preporuka:

Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja pokazala su da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije.
Jedite nar naročito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama.

Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske studije pokazale su da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru, mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke.
Nar prirodno povećava nivo estrogena u tijelu ako ga ima ispod granice ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su mnogo bolje i efektnije rješenje za ženske tegobe nego farmaceutski lijekovi.

Studija iz 2011. godine, objavljena u časopisu “The Journal of Nutritional Biochemistry”, pokazala je da ekstrakt nara djeluje snažnije od lijekova estradiola i tamoksifena.Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

Tokom menopauze kod žena prirodno se smanjuje gustina kostiju i dolazi do pojave osteoporoze. Studija je pokazala da se smanjena gustina kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobijenog iz soka i sjemenki nara.

Nar također, sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim stvarima iz nara djeluje protiv neprijatnih valunga i znojenja. Jedno austrijsko istraživanje pokazalo je da su se kod žena, koje su svaki dan tokom tri mjeseca uzimale ulje sjemenki nara, valunzi smanjili i ublažili.

Jača srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti

Da li ste znali da ženama nakon početka menopauze prijeti veći rizik od koronarnih i srčanih oboljenja? Upravo nar tu priskače u pomoć.
Konzumacijom samo jedne čaše soka od nara na dan, možete uveliko zaštititi zdravlje svog srca.

Nar pomaže da se snizi krvni pritisak i smanji oksidacija LDL holesterola, kao i nakupljanje štetnog plaka u karotidnoj arteriji za 29 posto. Dobra vijest je i ta da sok od nara razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka. Isto tako, studija iz 2007. godine pokazala je da se konzumacijom soka od nara tokom tri mjeseca može povećati snabdijevanje srca kisikom,piše Faktor

Čaša nara na dan tjera tegobe menopauzeUkoliko konzumirate 200 ml soka od nara dnevno, snabdjet ćete organizam s čak 40 posto dnevno preporučene doze vitamina C, kao i sa vitaminima A i E te folnom kiselinom.
Da li ste znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice, i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj.