Seme kajsije ubija ćelije raka, širi krvne sudove, snižava holesterol i …

SEME KAJSIJE UBIJA ĆELIJE RAKA, ŠIRI KRVNE SUDOVE, SNIŽAVA HOLESTEROL I BLAGOTVORNO DELUJE NA RAD JETRE I BUBREGA

Sočne i slatke plodove kajsije odrasli i deca jedu sa zadovoljstvom. Njena prijatna boja, jaka aroma i nežni ukus čine kajsiju poželjnim sastojkom mnogih poslastica, ali malo ko ceni ono što se krije ispod njene pulpe.

Nakon što smo je pojeli, ne oklevamo da bacimo seme, čiji sadržaj, kako se ispostavilo, po količini vitamina daleko premašuje pulpu. Uredništvo „Dnevnog Magazina“ upoznaće vas sa svojstvima neprocenjivih zrna kajsije.

KORISNE SVOJSTVA SEMENA KAJSIJE
Lekovita svojstva semenki kajsije koriste se od davnina. Već u drevnom Egiptu zgnječena zrna kajsije koristila su se za lečenje gubitka glasa (laringitis) i crevne slabosti.

Kineski iscelitelji koristili su ulje semenki kajsije za lečenje bolesti kože i zglobova. Srednjovekovni iscelitelj Avicenna koristio je koštice kajsije za lečenje bronhitisa. Sve ovo postalo je moguće zahvaljujući sadržaju mnogih korisnih supstanci i jedinjenja u zrnima kajsije.

KORISNI ELEMENTI U SEMENIMA KAJSIJE
Tokoferol (vitamin E) sprečava prerano starenje.
Kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe jačaju imuni sistem i podržavaju normalno funkcionisanje tela. Zbog visokog sadržaja kalijuma i gvožđa, seme kajsije pomažu u ublažavanju anemije.
Jod i magnezijum stimulišu mozak i štitnu žlezdu i mogu ublažiti simptome hipertenzije.

Nezasićene masne kiseline pomažu mišićima da se brže oporave nakon intenzivne fizičke aktivnosti, a takođe su odgovorne za lepotu i zdravlje kože, noktiju i kose.
Vitamin B17 (amigdalin) pomaže u borbi protiv ćelija karcinoma.

Vitamin B15 (pangaminska kiselina) širi krvne sudove, snižava holesterol i blagotvorno deluje na rad jetre i bubrega.
Vitamin PP podržava redoks reakcije u telu.
Dijetetska vlakna apsorbuju toksine u crevima, povećavaju njegov tonus i normalizuju rad korisne mikroflore.
SEME KAJSIJE ZA PREVENCIJU RAKA
Koštice kajsije, poput koštica breskve, šljive, trešnje, jabuke i slatke trešnje, sadrže određenu količinu amigdalina ili vitamina B17, takođe poznatog kao laetril. Upravo ovaj glikozid daje jezgru gorak ukus.

Među elementima teško je naći još jednu takvu kontroverznu supstancu kao amigdalin. Neki naučnici ubeđuju u njegovu neverovatnu efikasnost u lečenju raka, dok se drugi smeju svojim kolegama.

Iako upotreba laetrila kod lečenja onkoloških bolesti ima niz potvrda, zvanična medicina ne prepoznaje njegovu efikasnost.

Štaviše, američka Uprava za hranu i lekove zvanično je zabranila upotrebu lekova zasnovanih na amigdalinu.

Uprkos tome, mnogi ljudi koriste amigdalin kao dodatak tradicionalnoj hemoterapiji i kao sredstvo za prevenciju raka.

Za prevenciju, gorke koštice kajsije moraju se jesti sirove u količini od jednog zrna na svakih 5 kilograma težine. Preporučuje se uzimanje ujutru. Posle toga možete jesti drugu hranu nakon 1 sata.

Tokom perioda lečenja, lekari preporučuju odustajanje od upotrebe šećera i kafe. Vredi napomenuti da je lečenje onkologije sa košticama kajsije pomoćno i ni u kom slučaju ne biste trebali odbiti lekove i postupke koje je propisao lekar koji prisustvuje.