SIMPTOMI SE JAVLJAJU NOĆU: Ovo su signali da vam JETRA otkazuje, OBRATITE PAŽNJU!

Jetra je jedan od ključnih organa u tijelu odgovoran za neutralizaciju toksina koji se nakupljaju u tijelu

Nezdrav način života, uključujući prekomernu konzumaciju alkohola, može dovesti do problema sa jetrom. Jedan od simptoma loše jetre može se pojaviti noću.

Funkcija jetre

Jetra je izuzetno važan organ koji obavlja skoro 500 različitih funkcija. Odgovoran je za proizvodnju žuči, uključen je u metaboličke procese, filtriranje, skladištenje i detoksikaciju.

Jetra koja je preopterećena alkoholom podložna je oštećenju. Zloupotreba alkohola može dovesti do alkoholne masne bolesti jetre , hepatitisa ili ciroze . Rizik od problema sa jetrom odnosi se na svakoga ko redovno konzumira alkoholna pića. Osobe koje snabdevaju tijelo sa više od 80 g etanola dnevno su posebno ranjive . Ovu dozu uzimamo tako što popijemo u prosjeku dva litra piva ili pet pića dnevno.

Koji simptomi bolesne jetre se mogu pojaviti noću?

Bolesna jetra ne boli jer je nervni organ i poremećaji u njenom funkcionisanju se ne manifestuju u vidu bolova. Međutim, postoje neki simptomi koji mogu biti znak problema sa jetrom. To uključuje znakove koje ćemo primetiti noću. Govorimo o problemima sa uspavljivanjem i nesanici.

Kako nesanica može biti povezana sa jetrom? Prema naučnicima, progresivno oštećenje jetre utiče na efikasnost organskog filtriranja toksina i njihovog uklanjanja iz tijela. Posljedica je nakupljanje toksina u mozgu što dovodi do poremećaja sna. Redovna zloupotreba alkohola može dovesti do ove situacije.

VAŽNO

Posebno dugotrajni problemi sa spavanjem bi trebalo da podignu našu anksioznost. Takođe treba zapamtiti da se mogu povezati i sa bolestima koje ne utiču na jetru. Bolest jetre može biti praćena i drugim oboljenjima, kao što su jak umor i poremećen apetit.

Drugi simptomi koji ukazuju na probleme sa jetrom

Rani simptomi koji mogu signalizirati alkoholno oboljenje jetre uključuju nelagodnost u gornjem desnom uglu, nedostatak apetita , jak umor , dijareju, mučninu, povraćanje i opštu slabost.