SOK OD CVEKLE: Za šta je dobar, kada i kako se koristi

Cvekla pozitivno utiče na čitav organizam – pomaže detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma, regeneriše krv, štiti naše srce, mozak, obnavlja našu crevnu floru, a pored toga jača i imunitet.

Kako je naš organizam savršeno povezan, i organi stalno komuniciraju, cvekla pozitivno utiče na svaki od njih i omogućava im dobru komunikaciju. Cvekla jeste čarobna, ali, jedna čaša soka dnevno neće uvek biti dovoljna da regeneriše vaš organizam, ukoliko je on previše opterećen.

Sok od cvekle za krvnu sliku – Anemija ume da bude uporna, pogotovu kod žena, jer menstrualni ciklus odnosi dosta krvi iz organizma.

Izbalansirana ishrana i unos minerala, vitamina i ostalih esencijalnih nutrijenata nužno je. Anemija donosi brojne posledice sa sobom, kao i simptome od kojih su najčešći iscrpljenost, neraspoloženje, umor, vrtoglavice uz nizak krvni pritisak i glavobolje. Otežano disanje, kao i brzo umaranje prilikom fizičke aktivnosti…

Sve to zbog toga što nedostaje jedan veoma važan mineral – gvožđe. U cvekli ga ima u izobilju, te je zbog toga cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova za našu krvnu sliku. Redovnim konzumiranjam soka od cvekle, krvna slika će vam biti besprekorna, uz, naravno, izbalansirani unos drugih zdravih namirnica.

Sok od cvekle za imunitet

– Cvekla je takođe bogata vitaminom C, kao i vitaminima grupe B i E, zbog čega je visoko na listi poželjnih namirnica kada je naš imunitet u pitanju. Detoksikuje organizam i jača ga, tako da nas grip i prehlada zaobilaze u širokom luku. Sok od cvekle trebalo bi da konzumirate tokom cele godine, a posebno zimi kada je obično sezona gripa.

Sok od cvekle za jetru

– Korišćenje cvekle, kako je pomenuto, pomaže da detoksikujemo organizam. Zapravo, organizam se sam čisti, i to uz pomoć organa koji tome i služe – bubrezi, jetra, bešika… Ali, redovnim korišćenjem cvekle vi taj proces samo pomažete. Zbog toga ispijanje soka od cvekle može da sačuva zdravlje vaše jetre, ali i bubrega… Umesto da im oteža rad, ona im pomaže i na taj način ih štiti.

Recept za sok od cvekle

Sastojci:

2 cvekle
3 šargarepe
1 jabuka
1 iscijeđena narandža
Upute:

Sve sastojke ubacite u blender ili sokovnik. Sok možete popiti odmah.