TOPI KILOGRAME I SMIRUJE UPALE: Sitno sjeme ima blagotvorno dejstvo na organizam – pomaže gojaznima i srčanim bolesnicima

Osjemenu komorača se sve više piše, zbog odličnih sastojaka koji imaju malo kalorija, a mnogo važnih hranljivih sastojaka. Ono je bogato vlaknima, vitaminima C, E i K, kao i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, cink, kalijum, selen i željezo.

Obilje antioksidanata pomaže da se umire upale u organizmu, inače čest uzrok mnogih hroničnih bolesti.

Prema studiji objavljenoj prije desetak godina, sastojci u sjemenu komorača mogu da budu blagotvorni za ljude koji boluju od srčanih oboljenja. Mogu da rašire krvne sudove koji vode do srca i da smanje pritisak, da ih opuste i pomognu da se srčani mišić bolje ishranjuje.

Vlakna su odlična za sve koji pate od metaboličkog sindroma. Pomažu da se snizi holesterol u krvi, smanji rizik od nastanka arterijskog plaka i srčanog udara.

Sjeme komorača možete koristiti i protiv stomačnih grčeva, za poboljšanje varenja i u borbi protiv viška kilograma.

 seme komoraca-min.jpg

Koristite sjeme komorača tako što ćete ga samljeti u prah u blenderu i dodavati u sva peciva i jela u koje stavljate brašno.

Možete da pripremite i vodu ili čaj od komorača. Tri kašike sjemena prelijte čašom vode, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutru procijedite i pijuckajte polako tokom dana.

Za čaj je dovoljna jedna kašika sjemena na šolju vode. Ostavite da tiho vri par minuta, poklopite i sačekajte da se prohladi pa procijedite. Najbolje je da se pije uveče.

Tekst: Lepa&Srećna