UBLAŽITE GLAVOBOLJU SASVIM PRIRODNO: Umjesto da popijete lijek, bolje izbjegnite ove namernice

Mogu da pogoršaju glavobolju, a da niste ni svjesni da su upravo one razlog…

Neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promjene u organizmu i samim tim štete vašoj glavobolji.

Evo koje namirnice treba da izbjegavate kada imate glavobolju:

Avokado

Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.

Suhomesnati proizvodi

Slanina, pečenica, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju.

Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.

Soja sos

Soja sos sadrži visok nivo natrijuma, kao i mononatrijuma, što izaziva dehidrataciju, koja može da pospješi glavobolju. Ukoliko baš ne možete bez soja sosa, probajte da što više ograničite njegovu upotrebu.

Sir

Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani.

Alkohol

Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.