POJAVLJUJU LI VAM SE U USTIMA OVAKVE RANE? Evo šta vam organizam poručuje, ODMAH MORATE URADITI OVO!

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali konzumirati 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova tvar, također poznata i kao vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem tijelu da popravlja DNK i proizvodi crvene krvne stanice.

Ako vašem tijelu fali folne kiseline, možete primijetiti određene simptome, čak i razviti anemiju.

Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vaše tijelo treba više folne kiseline, pa ukoliko ih primijetite kod sebe, povećajte njezin unos.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš središnji živčani sustav. Ako vaše tijelo nema ovaj vitamin, možete se boriti s depresijom, imati problema s koncentracijom i osjećati se zaboravno i razdražljivo. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folne kiseline može također povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobiva manje kisika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osjetiti i bol u drugim dijelovima vašeg tijela, posebno u prsima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, odgovoran je za transport kisika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutarnje organe opskrbili potrebnom količinom kisika. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

Uz ovaj simptom, također možete osjetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

Probavni problemi

folna5
Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folne kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, također možete patiti od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ih ne biste trebali zanemariti. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, također možete osjetiti bol pri gutanju ili patiti od bolnog jezika i stomatitisa.

Smanjeni osjećaj okusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može dovesti do problema s probavanjem vaše hrane.

Izvor: novi.ba