TIJELO VAM ŠALJE SIGNALE KAD JE U OPASNOSTI: Ako primjetite ovo na vašem uhu, ODMAH SE JAVITE LJEKARU!

Ušne školjke su uglavnom glatke, bez obzira na veličinu, boju, oblik i debljinu. Međutim, neki ljudi imaju nabor na resici. Ova linija razdvajanja ušne resice u dva dijela i također je poznata pod nazivom “Frenkov znak”.

Godine 1973., Sanford Frank je napisao pismo i objasnio moguću vezu između nabora i bolesti srca koje je utvrdilo njegovo istraživanje.

Brojne druge studije su kasnije sprovedene u ovoj oblasti, a većina njih je podržala njegovo istraživanje. Međutim, nijedna nije definitivno utvrdila zašto su bolesti srca povezane s ovim naborom.

Jedna od teorija uključuje da nedostatak protoka krvi u ušima dovodi do formiranja režnja.

Druga teorija kaže da slabljenje elastina i kolagena također ukazuje na slično slabljenje koronarnih arterija.

Međutim, ukoliko je imate, snimak srca će riješiti svaku dilemu.

Osim navedenog i izgled vašeg jezika može da otkrije šta se krije u vašem organizmu! Zato obavezno pročitajte i ovo:

Čovjek uvijek treba biti sam svoj liječnik, jer smo mi sami ti koji moramo voditi najviše računa o našem zdravlju.

Obraćanje pozornosti na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu spriječiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam tijelo šalje uopće nisu tako komplicirani.

Portal Bright Side objavio je jednostavan jednominutni test uz koji možete provjeriti svoje zdravlje – preko jezika. Sve što trebate napraviti je uzeti običnu metalnu kašiku te s njom ostrugati cijeli površinu jezika obilno namočenu slinom. Potom kašiku stavite u prozirnu plastičnu vrećicu te je izložite na svjetlo – ispod sunca ili stolne svjetiljke.

Pričekajte minutu i pogledajte kašiku.

Šta govori miris?

Ako se pojavio neugodan miris koji je snažan, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima.

Šta govori izgled?

Ako su se na žlici pojavile mrlje koje su žućkaste, to može upućivati na probleme u radu štitnjače. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili pak visokih razina kolesterola. Bijele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narančaste često posljedica bolesti bubrega.

Izvor: novi.ba